Vivim en un país on la majoria d’habitatges pertanyen a una comunitat de veïns. Quan es viu en una comunitat de veïns han de tenir present que hi ha unes normes, uns deures i drets. Per exemple, és fonamental conèixer la diferència entre elements comuns i privatius per evitar conflictes i saber quines responsabilitats corresponen a cada veí i a la comunitat en el seu conjunt.
Què són els elements comuns?
Els elements comuns són aquelles parts de l’edifici que pertanyen a tots els propietaris i que estan destinades a l’ús i gaudi col·lectiu. Segons la Llei de Propietat Horitzontal, aquests inclouen:
- Estructura i fonamentació: Murs de càrrega, pilars, bigues i forjats.
- Façanes i cobertes: Incloent-hi revestiments, balcons estructurals i teulades. S’inclouen estructures, façanes, murs i divisions que afecten la seguretat, l’estabilitat o l’estètica de l’edifici (per exemple, els murs que separen les terrasses dels veïns).
- Zones d’accés i circulació: Portals, escales, passadissos i ascensors.
- Instal·lacions generals: Fontaneria, sanejament, electricitat i telecomunicacions fins a la connexió amb cada habitatge.
- Zones recreatives i jardins: Si hi ha patis, piscines o parcs, també es consideren d’ús comunitari.
El manteniment i les reparacions d’aquests elements solen anar a càrrec de la comunitat i es financen mitjançant les quotes dels propietaris. A més, per a l’alteració, modificació o reparació de qualsevol d’aquests elements es necessita l’aprovació en Junta de Veïns.
Què es considera un element privatiu?
Els elements privatius són aquells que pertanyen en exclusiva a cada propietari i sobre els quals té un ús i gaudi individual. Aquests inclouen:
- L’interior dels habitatges o locals: Sòls, parets, sostres i tancaments interiors.
- Instal·lacions pròpies: Canonades, cablejat elèctric i conduccions que serveixin exclusivament a un habitatge.
- Terrasses d’ús privatiu: Encara que formin part de l’estructura de l’edifici, si el seu ús està assignat a un habitatge específic, el seu manteniment pot ser responsabilitat del propietari. Excepte, teulades i murs comunitaris o exteriors.
- Elements de personalització: Tendals, tancaments o aires condicionats instal·lats pel propietari, sempre que comptin amb el permís de la comunitat.
Depèn de com estiguin configurats en el títol constitutiu i els estatuts de la comunitat. En general:
Trasters i pàrquings, casos excepcionals
D’altra banda, quan els edificis tenen trasters o pàrkings, s’ha de conèixer l’estat dels mateixos per saber si són o no comunitaris. Així doncs, normalment, els trasters i places d’aparcament són elements privatius si estan individualment escripturats i assignats a un propietari concret. Això vol dir que:
- El propietari és responsable del seu manteniment i ús.
- Pot vendre’l o llogar-lo de manera independent, si els estatuts no indiquen el contrari.
Si els trasters i pàrquings no estan escripturats individualment o si són d’ús col·lectiu, es consideren elements comuns. Per exemple:
- Un pàrquing comunitari sense places assignades a propietaris concrets.
- Trasters d’ús compartit per tots els veïns.
Encara que un traster o plaça de pàrquing sigui privatiu, algunes parts poden ser elements comuns, com ara:
- Estructures (parets, sostres, pilars).
- Zones de pas i accessos (portes comunitàries, rampes, ascensors).
- Instal·lacions generals (ventilació, il·luminació, detectors d’incendis).
Qui es fa càrrec de les despeses dels elements comuns?
Sabut això, a la pregunta de qui s’ha de fer càrrec de les despeses queda més clara: la comunitat de propietaris ha d’assumir les despeses de manteniment i reparació dels elements comuns.
No obstant això, cada propietari és responsable de les despeses i reparacions dels elements privatius del seu habitatge. En alguns casos, com les terrasses d’ús privatiu, pot haver-hi dubtes sobre la responsabilitat, per la qual cosa és recomanable revisar els estatuts de la comunitat.
En definitiva, conèixer la diferència entre elements comuns i privatius és clau per a una convivència harmoniosa i una correcta gestió de la comunitat. Si tens dubtes sobre quin manteniment o reparació et correspon, recorda trucar-nos o escriure’ns amb els teus dubtes, perquè consultar amb el teu administrador de finques pot estalviar problemes en el futur.