Les dificultats per a fer front a les despeses de l’habitatge

El cost de la vida no deixa de pujar i pujar. Pugen els lloguers, les hipoteques, els subministraments… Segons diversos informes realitzats per consultores del sector, en l’actualitat, un 34% dels espanyols té dificultats per a fer front a les despeses de l’habitatge. Tot i que les hipoteques i els lloguers s’emporten una part important dels ingressos de les llars, per a una gran majoria, al voltant del 83% dels espanyols, són els consums energètics els que més han pujat en l’últim any.

És més, en un 2022 marcat per les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna, l’escalada de l’energia, la forta pujada dels preus de la cistella de la compra i l’encariment del finançament amb les primeres pujades de tipus en més d’una dècada, el 35,5% de les llars espanyoles no tenia capacitat per a fer front a despeses inesperades. Aquest percentatge és 2,1 punts superior al de 2021 i el més elevat des de l’exercici 2018 (35,9%), segons l’Enquesta de Condicions de Vida (ECV) de 2022 publicada per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

I és que, a més, l’euríbor se situa en el seu nivell més alt des de desembre de 2008 i, davant l’enduriment de les hipoteques, la demanda de lloguer ha continuat incrementant els preus un 8%, malgrat el límit establert pel Govern. Una situació que, agreujada per l’increment de l’energia, ha posat a les llars espanyoles en una situació de risc.

De fet, segons l’Enquesta de Condicions de Vida que publica anualment Estadística, en 2022 va augmentar fins a nivells mai vists en la sèrie el percentatge de llars que no podia mantenir l’habitatge amb una temperatura adequada, fins al 17,2%.

Pessimisme davant el futur immediat

En aquest context inflacionista, l’informe “Llars enfront de l’alça de l’habitatge” assenyala que un 86% dels espanyols es mostra pessimista i creu que durant 2023 les despeses associades a l’habitatge continuaran augmentant, sent els propietaris amb hipoteca pendent els que pronostiquen un futur pitjor: un 44% està segur que les despeses pujaran molt en 2023.

D’altra banda,els arranjaments o millores a casa també s’han encarit per les pujades dels preus un 11%, mentre que les despeses en comunitat i assegurances de la llar l’han fet en un 10%. Finalment, el preu dels elements de la llar, com els objectes de decoració o els mobles, ha crescut un 8%. Només un 6% dels enquestats considera que cap de les seves despeses ha pujat (2%) o ho desconeix (4%).

Com reduir despeses

En Assessoria Borén veiem cada dia com molts dels nostres clients sofreixen aquesta situació, i malgrat que és una cosa inevitable, sí que podem mitigar els seus efectes.

Per aquest motiu, ara, més que mai cal saber d’on es pot retallar i estalviar. En Assessoria Borén et volem donar algunes idees per a reduir la despesa en la llar. Simplement realitzant accions senzilles es pot veure un notable ara. Què es pot controlar? Per exemple:

  • Reduir la factura energètica (22%)
  • Prescindir d’arranjaments i millores de la llar (25%)
  • Eliminar la compra d’elements per a la llar (20%).
  • Buscar assegurances més econòmiques i intentar rebaixar el lloguer o la hipoteca, amb un 13% i un 6% respectivament, se situen a la cua d’accions per a minimitzar la despesa.

Per a més informació, vine a les nostres oficines, truca’ns o escriu-nos un email. Tl. 93 429 59 69
📍Fulton, 20 BCN
www.assessoriaboren.com