Es pot canviar o col·locar el tendal que vulguis en el teu balcó?

Segurament alguna vegades t’ho hauràs plantejat: “si poso un de nou o canvio el tendal del balcó, com l’he de posar?”. I és què, els tendals són, possiblement, els elements més vistosos dels edificis. Però en aquest tema, no tot s’hi val. 

Des d’Assessoria Borén sabem que a vegades les normatives i les lleis no sempre s’entenen. Per això, en aquest post volem explicar de forma molt senzilla el que indica la normativa i instal·lació de tendals en una comunitat de propietaris, els articles més importants de la Llei de Propietat Horitzontal, en què consisteix la normativa europea UNE-EN 13561 i les penalitzacions en cas de col·locar un tendal sense consentiment de la comunitat de veïns.

Llei de propietat horitzontal

Com en molts altres temes relacionats amb els habitatges d’una comunitat de veïns, s’ha de conèixer la normativa. en aquest cas, la relacionada amb la instal·lació de tendals i pèrgoles. També s’ha de comptar amb el permís de la comunitat de veïns quan els canvis afecten l’estètica i/o estructura de l’edifici. Aquesta normativa està regulada en la Llei de Propietat Horitzontal. En aquesta Llei, a més, s’informa que abans de fer qualsevol canvi és imprescindible comptar amb el consentiment de la comunitat dels veïns i de l’administració.

En concret, en el seu article 7.1, diu que el propietari de l’habitatge pot canviar els elements o instal·lacions sempre que no alteri l’estructura general de l’edifici ni tampoc danyi l’estructura dels seus veïns. També ha d’avisar al president de la comunitat. I, en cas d’haver de fer canvis per motius urgents, haurà de posar-se en contacte amb l’administració.

Què diu la normativa sobre els tendals 

És important també saber si Comunitat de Veïns té una normativa al respecte. En cas que aquesta normativa sobre les característiques dels tendals existís, l’article 17.4 de la Llei de Propietat Horitzontal indica el següent: “Cap propietari podrà exigir noves instal·lacions, serveis o millores no requerits per a l’adequada conservació, habitabilitat, seguretat i accessibilitat de l’immoble, segons la seva naturalesa i característiques”.

Però si, tot i la normativa de la comunitat de veïns, el propietari continua volent canviar el tendal, la modificació hauria de ser aprovada per unanimitat, com indica l’article 17.6 de la Llei de Propietat Horitzontal.

En el cas que la Comunitat de Veïns no tingui cap norma o escrit indicant les característiques del tendal, l’article 16.2 de la Llei de Propietat Horitzontal, indica que el propietari que vulgui canviar el tendal haurà de comunicar-l’hi per escrit al president/a de la Comunitat. Aquest/a s’encarregarà d’apuntar-ho en l’ordre del dia de la següent Junta que vagi a realitzar-se per a posar-lo en comú. 

I si un veí col·loca un tendal sense consentiment?

En el cas que un veí no hagi aconseguit el consentiment i l’aprovació de la junta de veïns, i actuï sense consentiment, l’administració local o la comunitat de veïns poden prendre cartes en l’assumpte. Entre les penalitzacions que se t’imposaran estan pagar una sanció econòmica o llevar el tendal.

La cosa pot empitjorar si directament ha col·locat un tendal sense permís i a més, diferent del de la resta dels propietaris. En aquest cas, la comunitat de veïns pot prendre accions judicials, ja que la decisió del propietari altera l’estat de la façana.

 En Assessoria Borén comptem amb un equip de professionals especialitzats en la gestió de comunitats. T’assessorem i t’ajudem a millorar tant la qualitat del teu edifici com de la teva vida. Posa’t en contacte per a saber més sobre els nostres serveis.