Els cinc problemes més freqüents a l’estiu entre veïns

L’estiu és una de les èpoques de l’any en què es generen més conflictes entre veïns. Amb la calor, se sol fer més vida en les zones exteriors, fet que pot donar peu a més problemes de convivència en les comunitats de propietaris.

Aquí recollim els cinc problemes més habituals a l’estiu en les comunitats de veïns i com solucionar-los. 

Festes i sorolls 

Un dels problemes més comuns a l’estiu és l’augment del soroll causat per les trobades o festes, especialment nocturnes. Les temperatures més càlides conviden a realitzar activitats a l’aire lliure i a organitzar reunions d’amics o de familiars que, sovint, es prolonguen fins a altes hores de la nit. Això pot ser molest per a aquells veïns que busquen descansar. Les festes en terrasses i balcons, així com l’ús de piscines i zones comunes, poden generar sorolls que pertorben la tranquil·litat de la comunitat.

Ús de la piscina i les zones comunes

Les piscines i altres àrees comunes, com jardins o terrasses, es converteixen en punts de trobada populars durant l’estiu, la qual cosa pot generar conflictes a causa de l’ús excessiu o inapropiat d’aquestes instal·lacions. És essencial que les comunitats de veïns estableixin regles clares i específiques per a l’ús d’aquestes zones. Però no és suficient tenint normes, s’han de donar a conèixer i s’han de fer respectar.  

Ús de barbacoes

L’estiu és sinònim de barbacoes i menjars a l’aire lliure, però aquestes activitats poden ser una font de conflictes si no es gestionen adequadament. El fum, les olors i el risc d’incendis són preocupacions comunes. Les comunitats de propietaris han d’establir normes sobre l’ús de barbacoes i àrees de pícnic, incloent-hi horaris permesos i mesures de seguretat, per a garantir que tots els residents puguin gaudir d’aquestes activitats sense causar molèsties.

Obres i reformes

Molts veïns aprofiten l’estiu per fer obres al seu habitatge. Però, precisament, pot ser l’època més molesta per a la resta de veïns. És important que els propietaris informin la comunitat sobre les obres que planegen realitzar i que compleixin amb els horaris permesos per a minimitzar l’impacte en els veïns. Per exemple, cal recordar que la normativa general estableix que l’horari per a fer obres a casa és de dilluns a divendres de 8.00 a 21.00 h, en dies laborables. I per a l’ús de maquinària és permès de 8.00 a 20.00 hores. Els diumenges i festius (encara que sigui estiu), no es poden fer sorolls d’obres. 

Les mascotes

Amb el bon temps, les mascotes passen més temps a l’aire lliure, la qual cosa pot generar queixes entre els veïns. Els lladrucs constants, si els deixen sols en zones comuns i la falta d’higiene poden ser motiu de disputes. És important que els propietaris de mascotes siguin conscients de les seves responsabilitats i prenguin mesures per a minimitzar qualsevol inconvenient que els seus animals puguin causar als altres residents.

Què podem fer per a solucionar els conflictes veïnals a l’estiu

Per a gestionar aquests conflictes de manera efectiva, és essencial que les comunitats de propietaris estableixin normes clares i específiques sobre l’ús de les instal·lacions i el comportament esperat dels residents. La comunicació i la cooperació entre veïns també són fonamentals per a resoldre disputes de manera amistosa.