Com resoldre els problemes més comuns en una comunitat de veïns

El replà, l’ascensor, el parking, el portal, la piscina, el gimnàs… Les zones comunitàries de les comunitats de veïns són, en més d’una ocasió, l’origen de nombrosos problemes i conflictes entre els propietaris, i poden afectar a la convivència i al dia a dia dels veïns i les veïnes. 

En una comunitat de veïns és normal que es presentin conflictes i problemes. La convivència, el no compliment de les normes i les diferents opinions són motiu d’un inevitable risc de confrontació entre propietaris.

Precisament per això, és vital comptar amb un administrador de comunitats, que adopti la figura d’intermediari i s’encarregui de gestionar i resoldre qualsevol conflicte. 

En aquest article, intentarem donar alguns consells per a resoldre amb èxit les disputes en les zones comuns… Però recorda, des d’Assessoria Borén podem ajudar-te a conciliar i a resoldre tots els teus dubtes. 

Pautes per a seguir 

  1. Escriu els detalls de la disputa. Això t’ajudarà a organitzar i a aclarir el problema. També et facilitarà la feina a l’hora d’exposar el problema a l’administrador de finques de la teva comunitat i fer un seguiment.
  2. Fes una revisió dels estatuts de la teva comunitat de veïns i així descobrir si el teu problema està cobert. En cas de ser així, parla amb l’administrador de finques per a i que t’ajudi a coordinar una resolució.
  3. Si la disputa no està abordada pels estatuts, comparteix igualment amb l’administració de finques de la teva comunitat de propietaris els detalls del problema. En Assessoria Boren, per exemple, ens fem al càrrec de tot, i esbrinem si realment està o no contemplat en els estatuts, i les diferents sortides al problema o disputa. 
  4. Recopila tota la informació de quins són els pros i contres de la disputa. Mantingues registres escrits. Fes un resum de totes les converses telefòniques o per correu electrònic que tinguis. I fes còpies dels documents més rellevants per a ensenyar-los-hi a l’administració de finques.

Problemes més freqüents

Sobre les disputes o els problemes més comuns que es poden generar en una comunitat de veïns, en Assessoria Boren tenim detectats uns quants, que et detallem aquí. 

Morositat

Possiblement, la morositat és el principal problema en una comunitat de veïns i aquell que més enfada als propietaris.

La solució passa pel diàleg i en cas de no resultar efectiu, es procedeix a iniciar un procés monitori. 

Sorolls

Els sorolls també és una font de problemes inesgotable. La música, la televisió massa alta, les reformes, el bordar dels gossos, i les mudances tenen tots els números per convertir-se en queixes i conflictes entre veïns. 

En aquest cas, cada municipi té una normativa acústica que cal aplicar. En ella s’indica el nombre màxim de decibels que s’han de respectar durant el dia i durant la nit.

Però en molts casos, el tema es pot resoldre dialogant, i respectant el descans dels veïns. En el pitjor dels casos, es pot recórrer a la denuncia.

Reformes

Les reformes no només provoquen sorolls que poden molestar, en moltes ocasions també generen conflictes referents a la brutícia i a l’ús dels elements comuns.

La comunitat ha d’acceptar el fet de que un veí estigui de reformes, però sempre respectant certes nombres. En el cas de les obres, a més, els veïns que les estiguin realitzant han de tenir els permisos d’obres al dia. 

D’altra banda, és feina del president o de l’administrador de la comunitat informar al propietari sobre els límits horaris o sobre altres aspectes que afectin als altres veïns, com l’ús de l’ascensor per a transportar material o runa.

A més, si durant la reforma es produeixen desperfectes en zones comuns, sens dubte serà el propietari qui haurà de fer-se càrrec.