Avantatges i desavantatges del lloguer amb opció de compra

Comprar o llogar? Aquesta és una pregunta que molts joves -o no tan joves- es plantegen a l’hora d’independitzar-se o de buscar un habitatge per a viure o com segona residència. I és que, en un moment en el qual és tan complicat i inaccessible accedir a un habitatge, llogar pot ser una opció més que raonable. No obstant això, el desig de tenir en propietat un habitatge sempre sol ser més fort. Una bona manera d’aconseguir-ho és optar per un lloguer amb opció a compra.

Aquest tipus de lloguer és un acord en el qual un arrendatari lloga una propietat amb la possibilitat de comprar-la en finalitzar un període de lloguer prèviament establert.

En aquest post, des d’Assessoria Borén t’explicarem els avantatges i inconvenients per al propietari del lloguer amb opció a compra.

Com funciona el lloguer d’habitatges amb opció a compra

El propietari i l’arrendatari signen un contracte de lloguer que inclou una clàusula que atorga a l’arrendatari l’opció de comprar la propietat en finalitzar el període de lloguer, que sol ser d’un a tres anys, encara que pot variar segons l’acord.

L’arrendatari generalment efectua un pagament inicial a l’inici del contracte. Aquest pagament sol ser més baix que el pagament inicial requerit en una compra tradicional d’habitatge, però pot variar depenent de les negociacions entre les parts.

Durant el període de lloguer, l’arrendatari paga una renda mensual. Aquesta renda pot incloure un component addicional que es destina com a crèdit per a la futura compra de la propietat.
Part del pagament mensual del lloguer pot destinar-se a acumular crèdit per a la compra de l’habitatge.

En finalitzar el període de lloguer, l’arrendatari té l’opció d’exercir el seu dret a comprar la propietat segons els termes establerts en el contracte. Si decideix comprar, el propietari i l’arrendatari procedeixen a formalitzar la venda de la propietat.

Si l’arrendatari decideix no comprar la propietat en finalitzar el període de lloguer, generalment perdrà els diners invertits com a pagament inicial i el crèdit acumulat durant el lloguer.

Avantatges del lloguer amb opció a compra

  • Per al propietari, hi ha nombrosos avantatges en la rúbrica d’aquest tipus de contracte. Vegem algunes.
  • Avantatges fiscals: igual que els inquilins poden accedir als subsidis per al lloguer, els propietaris poden aprofitar de beneficis fiscals. D’altra banda, els impostos de compravenda no s’abonen fins que es formalitzi l’escriptura.
  • Liquiditat: l’opció de la compra concedeix liquiditat al propietari, a més de poder cobrar mensualitats una mica més altes.
  • Fàcil sortida al mercat: en aquest punt ens referim al fet que és una oportunitat interessant perquè el propietari pugui donar sortida al seu habitatge fàcilment; en el cas que necessiti liquiditat o li costi trobar un comprador.

Inconvenients del lloguer amb opció a compra

En aquest tipus de contractes, també hi ha alguns inconvenients per al propietari:

  • Bloqueig de preus: en cas que els costos dels habitatges augmentin, l’amo no podrà comercialitzar la propietat al valor actual del mercat, sinó al preu acordat inicialment.
  • No es pot vendre l’habitatge a una tercera persona: durant el període en què l’acord que inclou la possibilitat d’adquisició estigui en efecte, l’amo no té la facultat de transferir la propietat a un tercer.
  • No es pot arrendar-la o traspassar-la a una altra persona.
  • Tributació de la prima: la quantitat de diners abonada per l’arrendatari se suma al total d’ingressos subjectes a tributació en l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), la qual cosa podria resultar en un increment del percentatge mitjà de gravamen.
  • Es rep progressivament els diners: el propietari no obté immediatament el total que rebria en vendre directament.

En Assessoria Borén som conscients de les dificultats que pot tenir un propietari a l’hora de llogar el seu habitatge. Per aquest motiu, sempre recordem als propietaris la necessitat de contractar una Assegurança d’Impagament de Lloguer. Per a més informació, no dubtis a contactar amb nosaltres.