Les piscines comunitàries sempre han donat peu a controvèrsies entre veïns. Un dels dubtes més comuns és el que planteja aquesta pregunta: els veïns que viuen en un immoble llogat, poden fer ús de la piscina comunitària?
En principi, si en el contracte de lloguer no s’ha establert gens específic que digui el contrari, els arrendataris poden usar tant l’habitatge com els elements comuns de la comunitat. En aquest sentit, des d’Assessoria Borén recomanem als propietaris que informin a la comunitat sobre si han establert alguna limitació als seus arrendataris, tant de la piscina com de la resta d’elements comunitaris.
I si és el llogater ho és només d’un garatge?
Però al voltant d’aquest tema sempre hi ha puntualitzacions. Per exemple, pot un arrendatari d’una plaça de parking d’un edifici amb piscina comunitària fer ús de la mateixa?
En aquest sentit, aquest mes de juny del 2022, el Tribunal Suprem de Mallorca ha establert que els propietaris d’una plaça de garatge, però sense habitatge, no poden fer ús de la piscina comunitària ni altres espais comuns.
La decisió l’ha pres l’Alt Tribunal contra la decisió de l’Audiència Provincial de Palma i dóna la raó a una comunitat de veïns a Santa Ponsa (Mallorca). En la seva conclusió, el Suprem considera que els espais comuns, com la piscina i la barbacoa, estan a disposició d’aquells que estan residint a la urbanització i que la resta sols són usuaris d’una plaça d’estacionament. Però el cas era que el propietari va llogar la plaça d’aparcament “amb piscina i barbacoa”. Ell sí donava permís, però un veí va interposar una denúncia, ja que aquest propietari disposava d’un pis, però de 7 places de garatge. L’home llogava les places amb accés a la piscina. El que va provocar nombroses molèsties als veïns, que havien de suportar continuades festes multitudinàries organitzades per part dels arrendataris de les places de parking.
Ni piscina, ni barbacoa comunitària
El Tribunal Suprem ha avalat d’aquesta manera l’acord de la comunitat de propietaris de Santa Ponsa (Mallorca), un acord on es prohibia específicament l’ús de la piscina i barbacoa comunitària als propietaris de garatges que no tinguessin un habitatge a la urbanització.
En una sentència del 25 de maig, els magistrats han subratllat que ni en els estatuts ni en el títol constitutiu de la comunitat consta autorització perquè els propietaris de garatges gaudeixin de la piscina, per la qual cosa l’acord impugnat no constitueix una restricció dels seus drets, sinó una mera constatació o reproducció del que ja podia deduir-se dels actes constitutius de la comunitat.
La Sala civil del Suprem ha estimat el recurs presentat per la comunitat de propietaris contra una sentència de l’Audiència Provincial de Palma que confirmava la dictada per un jutjat de Primera Instància de la mateixa ciutat i que donava la raó al propietari de diverses places de garatge, sense habitatge en l’edifici, que reclamava usar la piscina, en contra del que deia la comunitat.
Exonerats de les despeses de les zones comunitàries
Ara, el Suprem ha fet un tomb a l’assumpte i ha fixat que l’acord de la comunitat de propietaris s’ajusta a Dret. En concret, la sentència parteix de la consideració que una piscina, per la seva pròpia naturalesa, està al servei dels propietaris que tinguin en l’edifici la seva residència i que els titulars dels garatges són propietaris d’aquests, “però no per això són residents, sinó usuaris d’una plaça d’estacionament”.
En el marc de la resolució, els magistrats han conclòs que procedeix declarar que els titulars dels garatges que no ho siguin d’habitatges no poden fer ús de la piscina i barbacoa, “si bé quedaran exonerats de les despeses que aquestes zones generin”.