Com rebaixar les despeses de la comunitat de veïns

L’augment del preu dels subministres també ha afectat a les comunitats de veïns. De fet, en els últims mesos possiblement moltes comunitats han hagut de reajustar pressupostos per a fer front a aquestes despeses. Però també es poden rebaixar les despeses de la comunitat de veïns si es controlen altres temes. 

En aquest post, us donarem algunes idees, però recordeu que en Assessoria Borén estem sempre a la vostra disposició per a resoldre dubtes sobre la gestió de les comunitats de propietaris.

Per començar, hem de saber que una comunitat es manté per la quota que paga cadascun dels propietaris. Segons la Llei de Propietat Horitzontal (Llei 49/60 article 9.1i), cadascun ha de “contribuir, conformement a la quota de participació fixada en el títol o a l’especialment establert, a les despeses generals per a l’adequat sosteniment de l’immoble, els seus serveis, càrregues i responsabilitats que no siguin susceptibles d’individualització”. La qual cosa implica el pagament en funció del seu coeficient. Al seu manteniment poden contribuir també els ingressos derivats de la venda d’alguna zona comuna. 

Sis recomanacions per a rebaixar despeses

Veiem ara, per tant, com rebaixar les despeses de la comunitat de veïns, i estalviar allí on més es balafia. 

 1. Revisar les despeses generals i subministraments. En funció de l’antiguitat d’una comunitat de veïns, les despeses mensuals poden estar associats a contractes antics. Fer una revisió dels imports existents i analitzar-los un a un pot suposar un important estalvi total.
  1. Ajustar la potència elèctrica contractada. 
  2. Revisar el proveïdor de gasoil i buscar una companyia amb preus més competitius. 
  3. Canviar la tarifa de la llum o la companyia. 
  4. Canviar o negociar el compte corrent també pot suposar fins a un 97% d’estalvi. 
 2. Retallar la despesa en llum fent alguns canvis en les instal·lacions i costums. Fer servir dispositius que gastin menys llum, per exemple, bombetes led, o instal·lar detectors de moviment, pot fer estalviar molt al cap d’un any. També és important, ajustar la potència elèctrica a les necessitats de la comunitat i a les possibilitats que dóna la normativa (com en el cas de l’ascensor). I per descomptat, el comportament dels veïns i veïnes també és important, ja que hem de ser disciplinats en l’ús de les instal·lacions: pujar o baixar caminant les escales sempre que es pugui, o no encendre llums si hi ha llum solar, etc. 
 3. Canviar el servei de consergeria ens pot fer estalviar fins a un 15%. El cost anual d’un porter amb una jornada de vuit hores en un edifici de deu plantes i 60 habitatges, sense jardí ni piscina, varia entre 22.720 i 26.717 euros.
 4. Revisar el servei de neteja. Es pot arribar a estalviar fins a un 10%. La neteja de la comunitat és un servei important, que cal delegar-la a empreses de confiança. En Assessoria Borén recomanem SICH (Serveis Integrals Comunitaris Horta, S.l.). Hi ha diferents tarifes segons les necessitats de cada comunitat.
 5. Canviar la companyia d’assegurances. Cal mirar bé i triar, perquè ens pot fer estalviar fins a un 36%. Però, compte! L’estalvi en l’assegurança no ha de fer-se a costa d’eliminar cobertures útils o simplement indispensables, com la de responsabilitat civil. Un estudi de l’OCU va concloure que el preu anual per assegurar un edifici de 20 habitatges, amb 30 anys d’antiguitat, qualitats mitjanes i sense riscos agreujants (600.000 euros de responsabilitat civil) oscil·la entre 2.104 i 3.330 euros.
 6. Triar un administrador de finques que controli tots els punts anteriors també és clau. I és que l’administrador és clau en el control de despeses, en la reducció de costos i en la reclamació de deutes. Un bon administrador posarà ordre en la comunitat i s’ocuparà que tot estigui controlat. En Assessoria Borén comptem amb l’experiència i trajectòria suficient com per a ajudar-vos a controlar aquestes despeses. Treballem per a oferir a les nostres comunitats: 
  1. Un control econòmic i administratiu rigorós.
  2. Una atenció personalitzada, àgil i propera.
  3. Un manteniment eficaç i optimitzat de la finca.
  4. Un assessorament integral.

I recordeu, en general, és suficient una majoria simple de propietaris per a proposar i aprovar aquest tipus de canvis de serveis. Tret que es tractés de prescindir d’algun d’ells (de porteria o consergeria, per exemple), en aquest cas, la majoria necessària seria de 3/5 dels propietaris que representen a 3/5 de les quotes.